Skinn/Skoputs

[:sv]Recept på skinn/skoputs:

Totalmängd ca 60 cl

  • Använd en äggula som vispas ihop med den renderade lösningen i temp under 37 grader.
  • Rendera eller värm ca 40 cl talg eller ister från nöt eller gris eller annat vilt djur
  • Samla näver och lägg i en plåtburk tätt så att plåtburken blir så full som möjligt är förslut den med pen-stora hål i botten så att hartsoljan kan rinna ner i ytterligare en plåtburk, gräv ner uppsamlingsburken så att öppningen är i samma höjd som marknivå, placera plåtburk med näver ovanför nedgrävd plåtburk med hålen vända och placerade så att de är mindre än diametern på den nedgrävda uppsamlingsburken. Täck med jord runt plåtburken med näver (pepparkaksburk) så att det blir tätt. Elda runt och ovanpå med lämplig ved. Elda ca 50 min. Lyft sedan undan plåtburken och använd näveroljan (ryssoljan) ca 5-10 cl till den övriga talgen/istret.
  • Bivax ca 5-10  cl
  • Värm den ovanstående/samlade lösningen så att bivaxet kan smältas låt sedan svalna.
  • Vid användning av Skinn/skoputs tänk på att fukta skinnet till ”korvtort” tillstånd innan insmörjning.
    Om skinn/skosmörjan är fortfarande lös eller svagt rinnande efter att ha svalnat, tillsätt mer bivax.
    Lycka till mvh Mikael

[:]