Kategorier
Preparations

Att återse ”gammla” ting

IMG_0966Efter dryga 20 år så har jag fått återse en fickplunta som jag skaffade när jag var ca 20 år. Den hade jag glömt i Junsele tidigt nittiotal när det fanns planer på att starta en Vildmarksskola där . 1989 lärde jag känna en ”Överlevare” vid namn Anders Norlén som är född i Junsele. Han tillsamans med en engelsman vid namn David J Hinton och en Stockholmare Jan Hanfot som vid den tiden var ägare av SPS (sterila pack system) ab och även generalagnt för ett Knivmärke som även i dag heter Cold Steel. Här är lite bilder på vad Cold Steel saluförde på den tiden kanske så även idag.

Dessa ”Knivar” har en gammal tradition inte minst ATC som är inspirerad av Kukri kniven http://sv.wikipedia.org/wiki/Kukri när det gäller Trailmaster så är den om jag minns rätt inspirerad av den amerikanska Bowie kniven http://en.wikipedia.org/wiki/Bowie_knife deras funktion är som alltid kopplade till handhavaren. Det är ju en del diskussioner om olika knivars/huggare’s funktion. När det gäller dessa skärande eggar så har de utan tvekan haft sitt berättigande i de delar av Världen de utvecklats. Tror att Kukri’n är bortåt 3500 år gammal i formen. Vår Nordiska tradition visar på att Yxa’n som huggare och en mindre kniv att tälja och göra ”finare” jobb med. Den kombinationen har varit det som dominerat på våra breddgrader iaf dryga tusen år.

När det gäller ovanstående herrar så hade tidigt 1990 -tal långt gångna planer för att driva Vildmarksskolan i Nordvästra Ångermanland, men av olika anledningar så blev det inte av.

Kanske kan planerna för en Vildmarksskola i Norrland återupptas vad vet man. Eller så finns den redan i en liten skala i undertecknads anspråk på att sprida en del kunskaper om hur vi samspelar med natur & teknik via denna hemsida.

Förresten så har jag uppdaterat mina kurser på hemsidan, finns lite mera att välja av nu. Och påminner om att anmäla ert intresse för Djungelkursen 2015 i Malaysia.

Taman Negara Nationalpark
Taman Negara Nationalpark

Kommer kanske att genomföra den med en annan duktig och erfaren Djungeläventyrare nämligen Johan Bergman http://thepath.se/ inget är spikat, men skulle vara intressant att få ta del av hans kunskaper och erfarenheter.

Vi får se vad det blir av det.

Lev väl / Mikael

Om 6 dagar så skall jag även vara med och instruera på SÖS grundkurs i Fränsta tillsammans med Per L http://www.overleva.nu/ Kursplats (Sydvästra delarna av Västernorrland) Skal bli kul att träffa nya förmågor och se vad de tänker om Konsten att (över)leva på naturens villkor.

 

 

Lämna ett svar