Kategorier
Preparations

Binda nät !

Upplindning av tråd

Veckan som gott har jag tillbringat i Örnsköldsvik med omnejd, det har varit givande och alla är så gästvänliga och välkommnande, När det gäller mina nät förberedelser så har jag träffat Sven-olof Wedin som startade sin fiskekarriär för si så där 60 år sedan endast sju år gammal, Hans far som var yrkesfiskare vid Höga Kusten lärde honom sakta men säkert hur man både binder,lagar och fiskar med nät. Hans historier om sin uppväxt med fiske är fantastiska, att få lyssna till Sven-Olofs stora erfarenhet är trollbindande, lite vemodigt känns det sammtidigt att det finns människor mitt i bland oss med så mycket viktig och intressant kunskap som inte efterfrågas på samma sätt längre.

Känns så tråkigt att kunskaper som garanterat människans överlevnad i flera tusentals år i  så stor utsträckning går förlorad med sådana som Sven-olofs generationer.

Men faktum är att han har delat med sig lite av all hans kunskap till undertecknad, Om jag inte lyckas så bra så kan jag bara skylla mig själv då hans pedagogik inte handlar om någon prestige eller annat modernt förstå sig på snack. Sven-Olof visar som den naturligaste sak i världen med stort tålamod och skicklighet hur det skall gå till, Att använda proffsutrustning ligger inte riktigt för honom, en front till en gammal kasettbandspelare får duga som kavel i dag.

Att se & lyssna till en person som ägnat stora delar av sitt liv till fiske är ett previlegium. Att göra det kluriga enkelt är lite av hans grej. Och samtidigt hela tiden den stora utmaningen för undertecknad.

Jag kommer att visa mera hur jag jobbar i bilder och text samt att ni kommer att få material uppdateringar på vad jag andvänder, min tanke är att de närmaste dagarna tillverka en Nätnål (Underben Älg) och Kavel (Björk)

Nätnålar i plast

 

Lämna ett svar