Kategorier
Education Preparations

Fjälledarna 2014

Lektion
Lektion

Att vartannat år åka till Storuman och hålla utbildning för duktiga Fjälledare är lika kul och inspirerande varje gång. Detta år har inte vart något undantag. Vi startade föregående vecka på Måndagen med teori om våra basala behov, vilket för ett antal av dem var i någon mening repetition av vad den kände till. Efter Lunch så pratade jag en del om den skärande eggen samt att jag även talade om kunskapen hur man kan vrida protein och växt fibrer.

Dag två inledde Jonas med att prata om olika bivacktyper, Efter lunch så var de då dax för att åka ut i skogen och simulera en nödsituation. Uppgiften som de hade blivit tilldelad var att de skulle packa för en Stugtur. Skidmarschen var jag inte så delaktig i utan jag kom efter pga min onda rygg som jag skadat för några veckor sedan. Ska också tilläggas att Jonas bar både sin egen packning och tält 8 med kamin (även kallad gamen)

Gamen
Gamen

När jag ordentligt på efterkälken kom fram till lägerplatsen så var gruppen i full gång med ett sjukvårdsmoment, jag erbjöds överta rollen som skadad då huvudläraren för fjälledarna behövde åka åter till civilisationen. Omhändertagandet av undertecknad var utmärkt. Det märks mycket väl att de har övat på detta tidigare. Efter sjukvårds momentet var det så dags för att bygga bivack. Det var då redan mörkt eller mycket skumt ute. Men det verkade inte bekymra dem särskilt, I alla andra typer av vinter kurser utbildningar skulle jag starkt avråda deltagare att avstå sovsäck. Men att testa under relativt kontrollerade former med tåliga fjälledare var denna gång OK.

Kommande dag innebar i första hand att förbättra sitt skydd, vilket ett antal gjorde några byggde en så kallad eldhydda med gott resultat.Eldhyddaeldhydda.

Eldhydda
Eldhydda

Utvärderingen av kursen visade bl.a på att teori praktik varvade på varandra under ”innedelen” skulle vara mera optimalt det som också ventilerades var önskan om en mer tydlig struktur under lektionerna.

Det som också var en sammantagen reflektion var värdet av en bra sovsäck. Jag tror att det var det som jag och Jonas tydligast visade på som ny erfarenhet. Det är också min erfarenhet i andra utbildningar att man tenderar att välja Kniv eller tändmaterial före en sovsäck. Om man bara får välja en sak i från det moderna samhället så faller valet 6 dagar i veckan på just en sovsäck. Mycket pga att den kan ge sammanhängande sömn, Att rista något i sten när det gäller val av utrustning känns oklokt då det finns ett antal ”det beror på”.

Lite info om veckan !

Veckans pryl: Sovsäck

Veckans ord: Det beror på

Veckans tyngsta ryggsäck: Intruktören Jonas Marjamaa

Veckans vantar: Eric´s myskoxevantar stickad av Emelie

Myskox vantar
Myskox vantar

 

 

 

 

20131213_122929

 

 

Veckans övervakare: Guess det fantastiska med Guess under utedygnen var hans fantastiska koll på ”flocken” han sov ute för att få bäst koll oss alla, han besökte de flesta av oss och kollade så att vi mådde bra, öst-laikan´s i egenskap av Guess har visat sig från sin allra bästa sida.

Jag slutar aldrig att förundras över denna fina kompis.

Slutligen till alla fjälledare så önskar jag er en fortsatt fin utbildning, och jag hoppas att vi träffas i flera sammanhang.

Kommer att även länka från min sida till Fjälledarnas hemsida http://fjalledarna.nu 

 

Lämna ett svar