Kategorier
Preparations

Kopplad – kul i olika lager

IMG_1226Är ett arbetsnamn som jag jobbar en del utifrån efter min senaste tids upplevelser. Att förstå olika kopplingar mellan olika fenomen kan vara en av de stora utmaningarna vi ställs inför i olika sammanhang, där jag har iaf funnit en koppling till mina unga år d.v.s det dynamiska 70- talet där bl.a den svart-vita tv’n långsamt fick ge plats åt färgtv’n. Och vilket lyft detta blev för lilla mig, det var näst intill himmelskt när man kunde få en tydligare bild av hur omgivningarna var färgsatta.

Något som gjort ett stort intryck på mig och jag vågar påstå stora delar av Sverige under 70-talet är en tv serie som heter Familjen Macahan med farbror Zeb i spetsen.

Den tv serien har nog gjort ett större intryck på mig än vad jag tidigare reflekterat över. När man i dag i stort sett har obegränsad tillgång till detta medium och serier filmer kan det nog vara lurigt att förstå hur serien påverkade sin samtid. Jag har förstått att det fanns andra delar av landet Sverige med barn i samma ålder som mig själv som var ytterst klistrade vid tv’n när familjen machans sändes.

Jag har efter många års frånvaro av familjen Macahan återigen börjat följa denna så legendariska serie. Jag minns så väl när min mamma Asta ropade på mig och min bror som var ute och lekte med något på Lördag’s kvällarna. Poooooooojkaaaaaarrr kooooomm in nuuuu fööör makkahans bööörjar snaaaart. Hela familjen Åkerman satt då samlade i soffan och följde intensivt vår allas familjen macahan’s glädje och vedermödor.

Om jag rankar familjen Macahan’s betydelse under den tiden så står den i paritet med den av samtiden fantastiske Ingemar Stenmark. Hur många tjejer under den tiden var det inte som förälskade sig i Luke. Tror att det var många av oss unga grabbar som avundades Luke’s dragningskraft på det täcka könet.

Zeb och luke tycktes vara en oslagbar kombo vilket jag tror att man inte skall underskatta som en koppling till det samtida lite äldre man’s ideal.

Nu är det lyckligtvis så att jag har fått låna hem hela serien Macahans av en jämnårig vän P Andersson som också har en liknande upplevelse av familjen Macahan’s förtrollning av oss Svenskar. Saken är den att P Andersson är uppväxt ca 100 mil ifrån mig under den tiden han växte upp vid fina Hallandskusten i söder men vi har en samstämmig uppfattning om denna familj. Skulle vara kul att höra några ord ifrån er läsare om den påverkan Macahan’s har haft på er ?

Med västern hälsningar Mickl

Lämna ett svar