Kategorier
Preparations

Norrtälje levererar

Foto: Mikael Åkerman
Foto: Mikael Åkerman

Har i dag träffat ett trevligt par i Norrtälje kommun som visade mig lite av de kulturella skatt och arv som man har i denna marina region. Det var helt underbart för en som är intresserad av förindustriell teknik att få ta del av. Kan beskrivas som ett eget litet privat museum av vackra ting som har en själ som få andra ting har.

Bilden till vänster visar på ett Sälskinns skor tillverkade av en Far till sin Son på 30- talet skulle jag tro.

 

Sedan en gammal Nätnål i trä okänt

Foto: Mikael Åkerman
Foto: Mikael Åkerman

villket träslag som använts för denna nätnål. En sak är iaf säker att man var riktigt framgångsrik när det gällde fiskefångst som gett näring till Roslagens invånare under lång tid . Tar man sig nästan rakt österut si så där 60 mil så har man där gjort fynd av ett av de äldsta näten som vi känner till på den här planeten ca 10 000 år gammal (daterad med radiokolmetoden) källa: Wikipedia.

Så det är rimligt att anta att kunskapen om hur man tillverkar funktionella nät har funnits mycket länge i dessa trakter.

Att få ta del av det som varit en garant för (över)levnad i dessa områden och som finns bevarat lite här och där känns berikande. Att sedan försöka förstå dessa viktiga kunskaper i en historisk kontext känns galet kul. Tack Norrtälje för att ni verkligen levererar. Hoppas kunna få dela med mig lite av mina äventyr så småning om.

Bäste hälsningen ”Mickel”

Lämna ett svar