Kategorier
Preparations

Perspektiv!

Grävling
Grävling

Är något jag vill beröra efter helgens Jakt & fiske kurs i Ångermanlands skogarna, Det har varit mycket givande för mig och att man man lär så länge man har elever känns mera passande än någonsin. Helgen i stort har innehållit lite om spårning, tillvaratagande av vilt , konserveringsmetoder, hur rör sig djur, vildmarksbastu (swetlodge) m.m

 

Mera övning
Mera övning

När det gäller detta med perspektiv så stod vår fiskelärare Sven-Olof Wedin för detta när han galant instruerade oss alla hur man binder nät med kavel och nål. Han berättade också om sin uppväxt i Ullviksbodarna i Nordingrå socken i början av 1950- talet där han och hans tvillingbror fick växa upp i en fiskarfamilj med alla det utmaningar som med det följde.

Undertecknad med kavel och nål.
Undertecknad med kavel och nål.

Nu till det som gjorde ett stort avtryck på mig, han berättade att det kunde ta en hel vinter att binda ett nät medans man i dag kan köpa samma mängd av nätslingor för ca 45 kronor. Det sätter perspektiv på vår utveckling och att detta hantverk inte har så stort överlevnadsvärde ur en ekonomisk aspekt. Men något som inga pengar i världen kan mäta sig med är känslan av sammanhang när man skapar sitt egna nät med hjälp av handen och ögats kunskap.

Jag vill mena att såna här kurser syftar till att skapa förståelse för kunskaper som garanterat vår arts överlevnad i tusentals år, och att målsättningen med kurserna är att träna samspelet mellan just handen och ögats kunskap.

Något som vi också tränade var att tvinna fibrer från brännässla och mjölkört. Att göra ett nät från början av exempelvis mjölkört är en intressant utmaning tidsmässigt, kanske ett framtida projekt.

Nästa inlägg skall handla om ”Original och kopia” när det gäller ”utveckling” av Moraknivar.

 

Lämna ett svar