Fettgarvning

Foto: Mikael Åkerman

Foto: Mikael Åkerman

Fettgarvning: Är en metod som är relativt enkel då det inte krävs så mycket ingredienser för att genomföra.

Du behöver följande om du inte har en djurhjärna att tillgå.

 
Måttet är rekomenderat för ett fårskinn av normalstorlek.

– Ca 7-10 cl rapsolja
– Ca 3 cl flytande såpa
– 1 st  äggula
Blanda detta samman i en smet som du fördelar över hela skinnet

Fördela fettsmeten över skinnet

Fördela fettsmeten över skinnet

Viktigt är att skinnet är skrapat och rent från större köttrester ju mer skrapat det är ju lättare är det att få lösning att bygga bryggor mellan kollagenfibrerna, viktigt är också att skinnet är så kallat “korvtorrt” d.v.s att det inte är fuktigt så att det lämnar vatten på dina händer. Utan det skall kännas fuktigt utan att det släpper vatten.

 

Masera in fettlösningen över hela skinnet tid ca 40-60 min

Masera in fettlösningen över hela skinnet tid ca 40-60 min

När du börjar masera in lösningen i skinnet så masera till det börjar torka mera tid för detta ca 40 min – 1 timme. därefter kan du låta det torka ytterligare. När du sedan vill börja arbeta med skinnet igen för att mjukgöra det är det bra om du fuktar det innan så att det blir mera lättarbetat det medför också att du inte lika lätt får narvsprickor.

 

Du kommer att känna och se när skinnet ändrar färg och blir mera vitt på köttsidan, när du mjukgör så kan du använda i princip allt från träpinnar att mjukgöra det över till att räcka det med en räckspade eller en stolsrygg det mesta funkar där du kan “dra” skinnet över och fram och åter. Naturligtvis så går detta recept och mjukgörningsmetod att använda på andra typer av skinn.
Bra litteratur för skinngarvning är Lotta Rahmes bok om skinngarvning den finns att köpa på exempelvis på denna sida. http://www.bokus.com/bok/9789163716850/skinn-garvning-och-beredning-med-traditionella-metoder/

Har ni frågor angående garvning är ni välkommna att höra av er till mig mera hur ni kontakar mig finns på Kontakt sidan.

Mäh Mikael

 

Lämna ett svar