Kategorier
Preparations

Det hänger på vinkeln !

Brynet riktning Kl 12.00 Kniv riktning Kl 05.00
Brynet riktning Kl 12.00
Kniv riktning Kl 05.00

Min bestämda uppfattning är att all återskärpning av skärande eggar har en gemensam nämnare nämligen att man har en ”korrekt” vinkel till det man önskar återskärpa, det finns dock många faktorer som påverkar resultatet. Så som val av återskärpnings materiel (det som används på bilderna är två olika grovlekar av våtslippapper). ena sidan är 600 ’s kornstorlek  (lite grövre) & 1000 (lite finare). Något som också har betydelse för resultatet är naturligtvis Stålkvalitet samt härdning – anlöpning av stålet. Något som även spelar roll är hur stadigt man kan hantera och fixera den stålvinkel som man önskar slipa/återskärpa. Det som händer när man styr den vassa delen ifrån sig som visas på bilden till vänster är att rå eggen blir något längre, samma resultat får du även på slipsten. Slipar man med knivseggen emot sig blir rå eggen kortare men den skall man ändå strigla eggen för att på så vis ta bort rå eggen en strigel av hud från djur har varit det normala under lång tid.

IMG_1096 Många av oss minns säkert ”gamla” västernfilmer där barberaren i ett spänningshöjande ögonblick striglade rakniven för eller emot västern hjältarna.

Det man kan tänka på när det gäller strigling är att man håller läderremmen spänd eller att man fäster den på något hårt materiel typ bräda då risken för att man rundar eggen är mindre. Man använder sig även ”köttskicktet”! Alltså inte själva narvskitet av läderskicktet.

Tror minsann att jag skulle kunna sätta samman en hel kurs med bara Återskärpning av skärande eggar.

Nöjer mig så för denna dagen ska ut och reka flottbygge med med Dotter’n som vi tänkt bygga i morgon av presenning. Då blir det en hel del bilder ha det fint alla där ute i Sommarsverige…

Lämna ett svar