Kategorier
Preparations

Ett hus utan skorsten – som en låda med bohag i !

Bröderna LandbyEn liten omskrivning av Bröderna Landbys beskrivning, som jag velat presentera på sidan ett tag. Har sett via svt play ett program som heter: Två fria män minns att jag såg det när det sändes första gången, var ej heller då helt oberörd av programet. Titta gärna själva och bedöm.
http://www.svtplay.se/klipp/165268/broderna-landby-tva-fria-man ett idag annorlunda inslag av vår rörliga kulturhistoria.

Anser iofs att titeln inte är helt överhettad även i vår samtid. Vet att påståendet kan vara en aningen provocerande då många i dag valt bort skorsten i sina nybyggen, Det valet är säkert på goda grunder utifrån de människornas bedömningar och förutsättningar. I min subjektiva värld när man väljer bort en värmekälla som varit en viktig del och i många avseende en garant för (över)levnad i si så där 1 300 000 år så har man också på våra breddgrader i viss mån valt att lämna över enterknappen om ett alltid varmt hem till någon utanför ”mitt” hem.  Även om vår elförsörjning i dag är säkrare och stabilare så förekommer de dock avbrott i våra fina elnät.
Det kan naturligtvis finnas goda skäl och exempelvis miljöaspekter som kan motivera oss att värma våra boenden med andra alternativ, samt även ett tidsbesparande och bekvämare att avstå ved som bränsle, men enligt mig så är mervärdet och möjligheten att kunna använda eld som värmekälla oöverträffat, IMG_0864kanske kan det ha en koppling att det finns djupt rotat i våra gener. När det gäller effektiva uppvärmningsmetoder med ved så träffade jag i Melhus söder om Trondheim för ett antal år sedan, en man Fritz Atle Moen som har patenterat en typ av kakelugn som enligt honom har fina förbränningsegenskaper klipper in hans hemsida adress på denna sida så kan ni läsa lite mera om hans kakelugn. http://tradisjon.no/

Citerar min gode vän Joakim Häggblad:  ”Ha en bra dag allmogen”

Lämna ett svar